Er zijn van die recepten die je één keer maakt en daarna nooit meer in de winkel koopt. Voor mij is dat deze homemade granola.
Niet dat ik altijd tijd heb om alles zelf te maken, maar granola is écht zo’n gevalletje “low effort, big reward”. Je keuken ruikt waanzinnig, je maakt in één keer een flinke voorraad, en eerlijk: bij ons thuis gaat de pot soms al half leeg omdat we er gewoon van blijven snacken 😉
Bij ons thuis eten we het soms gewoon als snack rechtstreeks uit de pot. Zó lekker is het.
Hoe je homemade granola kunt eten
-
- Met (plantaardige) yoghurt – lekker basic.
-
- Op een zelfgemaakte açai bowl met banaan, rood fruit en een scheut plantaardige melk.
-
- In de herfst: met warme appel of peer, kaneel en pecannoten.
-
- In de zomer: met verse perzik of abrikoos.
-
- Of gewoon uit de pot, als crunchy snack.
Kleine sidenote: eet je granola met (niet-plantaardige) yoghurt, doe er liever geen vers fruit bij. Dat is volgens de Ayurvedische visie geen ideale combi (fruit verteert sneller en kan dan gaan gisten in de maag).
Basisrecept homemade granola
Ingrediënten
- 200 g havervlokken (of een mix met quinoa-, boekweit- of gierstvlokken)
- Een hand noten en pitten (amandelen, walnoten, pompoenpitten, zonnebloempitten)
- 1 tl kardemom
- 1 tl koekkruiden
- 2 el kokosolie
- 2 el agavesiroop of honing
- Later toevoegen: lijnzaad, hennepzaad, kokosrasp
Zo maak je het
-
- Verwarm de oven voor op 170 °C.
-
- Meng in een kom de vlokken, noten en kruiden.
-
- Smelt de kokosolie in een pannetje en voeg de agavesiroop toe.
-
- Giet dit mengsel over de droge ingrediënten en schep goed door.
-
- Spreid uit over een bakplaat met bakpapier.
-
- Bak ca. 20 minuten, schep tussendoor even om.
-
- Voeg lijnzaad, hennepzaad en kokosrasp toe en bak nog 5 minuten.
-
- Laat volledig afkoelen – dan wordt het heerlijk knapperig.
Extra tip: blend wat dadels mee met de olie/siroop voor sticky clusters. Of voeg een scheut sinaasappelsap toe voor een herfstige twist.
Ayurveda & granola (mijn kijk erop)
Vanuit Ayurveda is granola droog en daarom wat lastiger te verteren – zeker in de herfst of als je veel Vata in je constitutie hebt. Ik merk zelf dat mijn buik blijer wordt als ik het combineer met iets romigs en zachts, zoals warme appel met ghee.
Ik hou van Ayurveda omdat het me richting geeft, maar ik geloof niet in rigide regels. Het gaat om balans. Soms kies ik voor een verwarmende bowl, soms voor granola. Gewoon waar ik zin in heb.
Granola is het perfecte voorbeeld dat lekker, voedzaam en makkelijk hand in hand gaan. Je maakt in één keer een flinke voorraad, je hebt grip op de ingrediënten en het ruikt verrukkelijk in huis. En eerlijk: vaak is het zó lekker dat het potje hier thuis sneller leeg is dan ik gepland had.
Op zoek naar meer inspiratie?
- Hier vind je een heerlijk recept voor pompoenpannenkoekjes
- Meer lezen over Ayurveda doe je hier